Beproeving

Hallo lieve mensen,

Weer een blogje van mij (Hidde). De afgelopen tijd is een erg onzekere tijd voor mij geweest, en ik vermoed dat dat ook nog wel even zo blijft. Ik woon sinds

drie-en-een-halve maand in Doornspijk, samen met Matthias, maar heb nog geen werk en dus geen inkomsten om mijn huur te betalen. Door de coronasituatie is het vinden van werk erg lastig. Daarnaast merk ik dat de afgelopen tijd een tijd is geweest van veel nadenken over moeilijke en ingewikkelde dingen. Ik merk dat er mooie kansen op mijn pad zijn gekomen, maar ook dat er dingen zijn die tegenvallen. Mijn geloof is ook wel is sterker geweest, want zonder de wekelijkse voeding in de kerk en op jeugdgroep is het toch lastiger dan ik dacht om God actief in mijn leven te blijven betrekken. Kortom: het is een onrustige en onzekere tijd geweest.

Ik heb altijd een rotsvast vertrouwen gehad dat God zou voorzien als het even tegen zit. Ik heb altijd gedacht dat wat er ook zou komen: God zal mij helpen! Maar als je dan in onzekerheid zit merk je opeens dat dat vertrouwen op God toch niet zo rotsvast is. Misschien herken je dit wel. Misschien ben je er altijd al van overtuigd geweest dat God altijd voor je klaar staat en dat wat er ook gebeurt je niet bang hoeft te zijn, want God zorgt wel dat het goed komt. En misschien herken je ook wel dat als je dan toch in een tijd van onzekerheid komt, dat je opeens gaat twijfelen. Gaat God mij wel helpen? Komt het wel goed? Merk ik wel dat God er is? 

In 1 Korinthe 10:13 staat: ‘U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.’ Dit is een tekst waar ik altijd veel steun uit heb kunnen halen. God belooft ons dat de beproevingen, of in andere woorden onzekerheden of moeilijkheden, in ons leven niet te zwaar zijn voor ons. Hij belooft ons dat Hij ons ook de uitweg zal geven en dat het goed zal komen. Hoe zwaar een beproeving ook is, er is altijd hoop en licht in de toekomst. Ik vind dit een prachtige en bemoedigende boodschap. 

Door mijn leven heen heb ik verschillende keren mogen ervaren dat dit waar is. Ik ben depressief geweest, ik heb te maken gehad met onzekerheid over mijn studie, ik heb lichamelijke klachten gehad en net als alle andere mensen heb ik te maken gehad met talloze kleine drama’s die ik veel te groot heb gemaakt. God is trouw! In elke situatie en in elke omstandigheid heeft Hij mij nieuwe dingen geleerd en geleerd om meer op Hem te vertrouwen. God heeft mij altijd nog de uitweg gegeven bij mijn beproevingen. Op basis van deze ervaringen mag ik zeker weten dat wat er ook gebeurt, God mij een uitweg geeft. En dat ik waarschijnlijk ook nog heel veel zal leren van de situatie. Toch blijft het elke keer lastig. Nu ik weer in een tijd van onzekerheid zit merk ik dat ik weer niet helemaal vertrouw op God. Misschien herken je wel dat je talloze ervaringen hebt met Gods goedheid, en dat je bij alles wat er gebeurt toch weer gaat twijfelen? 

Toch laat God ook nu weer zien dat Hij goed is, op manieren die ik zelf nooit had zien aankomen. Een paar weken geleden kreeg ik een appje van een oud klasgenoot die vroeg of ik nog werk zoek. Van de week had ik een sollicitatiegesprek bij dit bedrijf en waarschijnlijk heb ik een baan. Dit is een bedrijf dat niks doet met waar ik voor geleerd heb, en wat bereid is om in mij te investeren en mij nieuwe dingen aan te leren. Via deze weg heeft God toch weer een uitweg gegeven. Het is net alsof God zegt dat ik maar is moet leren om Hem te vertrouwen, want het komt toch altijd goed? Ik heb geen reden om te twijfelen. Ik geloof niet dat de manier waarop God voorziet uniek is voor mij. God wil ook voor jou voorzien. Misschien wel in iets kleins, maar juist ook in de grote en belangrijke dingen. Het enige wat Hij van ons vraagt is dat we Hem vragen om het ons te geven. Zit je in een moeilijke situatie? Heb je iets hard nodig? Of verlang je naar iets kleins? Vraag het aan God! Hij wil het je geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *