LECTIO DIVINA

Lectio Divina. Tot vorig jaar had ik hier nog niet eerder van gehoord. Afgelopen jaar volgde ik een Advent Course waarin Lectio Divina aan bod kwam.

Lectio Divina is een eeuwen oude bijbelleesmethode, wat is ontwikkeld door benedictijnse monniken. In het Engels kan het worden vertaald als ‘devine reading’. Lectio Divina is een biddende, luisterende manier van bijbel lezen. Het gaat hierbij niet om het lezen van grote lappen tekst maar om langzaam lezen: zo lezen dat de woorden echt binnenkomen.

Als ik naar mijzelf kijk, lees ik regelmatig een hoofdstuk uit de bijbel zonder dat het tot mij doordringt wat er echt staat. Daarbij voel ik mij vaak onrustig, waardoor ik mijzelf niet de tijd geef om de tekst op mij in te laten werken.

Lectio Divina helpt mij om een kort gedeelte uit de Bijbel echt binnen te laten komen en God te laten spreken. Belangrijk hierbij is rust. Geef jezelf de tijd om even op adem te komen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld kort voordat je gaat Bijbellezen te mediteren. Dit kan heel zweverig klinken, maar dat hoeft het zeker niet te zijn (is mijn ervaring). Wat al kan helpen is om even een aantal minuten in en uit te ademen, waarbij je focust op je ademhaling.

Hoe pas je Lectio Divina toe? Lectio Divina kent vier stappen:

  1. Lectio (lezen)

In deze eerste stap is het de bedoeling dat je een kort gedeelte uit de Bijbel langzaam leest. Lees geen compleet hoofdstuk, maar een aantal verzen. Probeer de woorden te proeven zonder dat je er uitleg of betekenis aan wilt geven. Het kan bij deze eerste stap helpen om de tekst hardop te lezen.

  • Meditatio (overdenken)

Lees de tekst nogmaals en ervaar/ voel welk woord of stukje uit de tekst er voor jou uitspringt. Je kan jezelf hierbij de volgende vragen stellen:

Wat doet het mij? Wat betekent het in mijn dagelijks leven? Vind ik het mooi/ moeilijk en waarom? Welke gedachten en gevoelens roept dit stukje tekst/ deze woorden bij mij op?

  • Oratio (bidden)

In deze stap gaat het lezen en overdenken over in een gebed; een dialoog met God. De woorden die er voor je uitspringen, kan je als een gebed naar God uitspreken. Je dankt, looft en vraagt God om datgene wat je verlangt of hebt ontvangen door de tekst heen.

  • Contemplatio (aanschouwen)

In deze laatste stap aanschouw je wat er zojuist is gebeurd/ gebeurd kan zijn. Het kan zijn dat je wordt geraakt door een inzicht of een diep gevoel. Dit is ook het moment om je te verwonderen en dankbaar te zijn wat de Geest heeft gedaan en nog gaat doen!

Het kan zijn dat er wel woorden/ zinnen voor je uitspringen, maar je hier geen betekenis aan kunt geven. Breng dit bij God. Wellicht krijgen de woorden in de loop van de week meer betekenis voor jou.

Ik kan mij zo voorstellen dat dit allemaal heel vaag en zweverig kan klinken. Toch wil ik je uitdagen om dit een keer te proberen. Vorig jaar was het de eerste keer dat ik Lectio Divina toepaste in de cursus die ik volgde. Ik las psalm 23 en liet dit langzaam op mij inwerken. Direct sprongen er twee regels voor mij uit. “De HEER is mijn Herder, dus heb ik alles wat ik nodig heb. Uw goedheid, liefde en trouw mag ik mijn hele leven ervaren.” Gedurende de Lectio Divina kwam ik erachter wat God  mij duidelijk wilde maken door deze tekst heen. Door Hem heb ik alles wat ik nodig heb. Ik begon in te zien wat God mij geeft elke dag opnieuw. Ik dankte God voor de eyeopener die Hij mij gaf!

Als jullie vragen hebben over Lectio Divina of je wilt iets delen over je ervaringen, stuur mij gerust een berichtje! (via app of socials)

Heel veel lieve groeten,

Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *