Omgaan met elkaar

Vandaag een blog van mij [Wilco jagtenberg]  

Ik wil met jullie lezen uit Genesis 4:3-8 en Marcus 12:31 uit de Bijbel in gewone taal. 

Genesis 4:3-8  

Kaïn doodt Abel  

3 Op een keer nam Kaïn wat graan, en dat gaf hij als offer aan de Heer. 4 Ook Abel bracht een offer. Hij slachtte een mooi jong schaap. De Heer keek naar Abel en naar het offer van Abel, 5 maar niet naar Kaïn en naar het offer van Kaïn. Toen werd Kaïn woedend, zijn ogen werden donker. 6 ‘Waarom kijk je zo boos?’ vroeg de Heer. 7 ‘Als je doet wat goed is, dan kun je iedereen aan kijken. Als je doet wat slecht is, dan zal het kwaad je te pakken krijgen. Het kwaad wil de baas over je zijn. Maar jij moet sterker zijn dan het kwaad.’ 8 Toen zij Kaïn tegen Abel: ‘Laten we het veld ingaan.’ Daar sloeg Kaïn zijn broer Abel dood.  

Marcus 12:31  

31 Van de mensen om je heen moet je evenveel houden als van je zelf.  

Beste Jeugdgroepers.  

De bijbel zegt dat wij allemaal broers en zussen van elkaar zijn; een grote familie dus. Stel je eens voor dat wij broers en zussen van elkaar zijn; en dat iedereen aardig en lief voor elkaar is. En stel je eens voor dat iedereen goed met elkaar om zou gaan; geen ruzie, geen stelen, niemand pijn doen zowel lichamelijk als geestelijk en niemand moppert of is chagrijnig, en we elkaar zouden helpen. En stel je ook even voor dat iedereen elkaar vertrouwt en niemand voor iemand schaamt. Dan zou de wereld heel anders zijn. Zo heeft god mensen bedoeld. Maar door de zondeval is het helemaal mis gegaan. Mensen doen elkaar pijn en verdriet. Er wordt gestolen, er wordt ruzie gemaakt, mensen worden chagrijnig Enz. En je kan niet meer iedereen vertrouwen.  

Ik ga de volgende vragen aan jullie stellen: Hoe kijk je naar andere mensen en hoe ga je daar mee om? Probeer je iemand altijd te helpen als dat kan en nodig is? Ook in de supermarkt op straat of elders? Kijk je naar andere mensen; klasgenoten, andere jeugdgroepers, teamgenoten, buren Ect om als ze bijvoorbeeld verdrietig zijn?   

De bijbel zegt hier: als je doet wat goed is, dan kun je iedereen aankijken. Als je naar anderen omkijkt of helpt en je het op de goede manier doet: is zoals God het wil, [Waar ik mijn blog na de bijbel teksten mee begon] dan kun je ze aan kijken. Dan kun je ze zien als een broer of zus van je. Dan laat je zien dat je te vertrouwen bent, en dat ze niet voor je hoeven te schamen. Als jij dat op deze manier doet; dan is het voor de ander heel erg fijn dat je hem of haar helpt of dat je naar die persoon omkijkt en troost als dat nodig is. En let op! Doe dit bij iedereen, want wij zijn allemaal broers en zussen van elkaar; ongeacht de leeftijd en wie die ander is en waar iemand vandaan komt. Dus niet alleen je vrienden en familie. Maar al jouw klasgenoten, teamgenoten iemand die je op straat tegenkomt of elders en die hulp nodig heeft. En ook die klas of team genoot van jou waar je niets mee hebt. Ze zijn immers allemaal door God geschapen. Je moet van je vijanden houden. En je moet bidden voor de mensen die je in moeilijk heden brengen. Mattheüs 5:44   

De bijbel zegt hierna: als je doet wat slecht is, dan zal het kwaad je te pakken krijgen. Het kwaad wil de baas over je zijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan is te lezen uit het verhaal van kaïn en Abel. In tegenstelling als wat we net gelezen hadden was kain jaloers op Abel. Niet de goede manier hoe je naar iemand omkijkt en met iemand omgaat. Het kwaad kreeg Kaïn te pakken. Kaïn mocht Abel niet, omdat zijn offer niet werd aangenomen en dat van Abel wel. Het kwaad wordt de baas over Kaïn; In tegenstelling van liefde die hij voor zijn broer moet hebben; ondanks zijn offer wel werd aangenomen. Het kwaad had Kaïn zo erg te pakken gekregen en was zo erg de baas over hem geworden; dat hij zo jaloers werd dat hij zijn broer Abel ging haten en zelfs dode.   

Dus let op hoe je met mensen en je vijanden omgaat! Als je onaardig tegen iemand bent, je bent niet te vertrouwen of je maakt ruzie, dan krijgt het kwaad je dus te pakken en dan is het niet gezellig meer. Het kwaad kan dan de baas spelen. En dan zitje op dat moment even [hoop ik] niet meer in de liefde met die ander. Dus zorg eerst dat je aardig bent en te vertrouwen dan pas kun je het over brengen op anderen. Maar begin eerst bij je zelf.  

Als je liefde hebt voor de ander en naar de ander omkijkt dan is de liefde de baas. Dus houdt even veel van de ander als van je zelf. Vergeet ook niet om elkaar te vergeven als iets niet goed gaat of als iemand kwaad doet. Dit geld ook voor je vijanden. Blijf van die persoon houden maar niet van het kwaad wat hij of zij doet. Blijf ze aan zien als je broer of zus. Probeer in liefde ze te wijzen op het kwaad; zonder dat jij hun kwaad doet. En ga niet mee doen met het kwaad van die ander; want dan ben jij ook schuldig. Ook hier geldt begin bij je zelf. Let eerst op je eigen kwaad en werk er zelf aan zo dat de liefde de baas wordt; dan pas kun je die ander er op wijzen en die persoon helpen.  

Lieve jeugdgroepers laten we de liefde de baas zijn. Laten we elkaar vergeven en naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen en helpen zoals God dat bedoeld heeft. Dan wordt het een stuk fijner. En dan laten we wat van Jezus liefde zien aan de mensen om ons heen.  

Ik ga mijn blog afsluiten met een gebed.  

Lieve vader in de hemel. Dank U wel dat U van ons houdt en om ons geeft. Wilt u ons helpen om andere lief te hebben zoals u ons lief heeft. Zo dat de liefde de baas wordt tussen ons en de mensen om ons heen en niet het kwaad. Wilt U met Uw Heilige Geest komen en ons hierin helpen en kracht geven. Dit bid ik zo in Jezus naam Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *